تاریخ انتشار: سه شنبه 1393/10/30 - 17:14
کد خبر: 155110

دیدگاه امام رضا(ع) درباره بیماری‌ها/ بیماری لاعلاج نداریم

خبرنامه دانشجویان ایران: امام رضا(ع) در احادیث مختلفی در خصوص درمان بیماری‌ها توصیه‌هایی ارائه فرموده‌‌اند، مباحثی که پس از گذشت قرن‌ها مبانی علمی آن کشف و اثبات شده است.

طب اسلامی و سنتی بر پیشگیری از بیماری‌ها تأکید دارد اما هنگامی که به هر دلیل، اعمال پیشگیرانه سودی نبخشد و فرد مبتلا به بیماری شود باید به فکر درمان او بود. درمان هر دردی نیازمند دارو و روش صحیح درمان است، مبحثی که در روایت‌های مختلف از ائمه(ع) مورد توجه قرار داشته است. در این بخش برخی از احادیث و کلمات حکایت شده از امام رضا(ع) را نقل می‌کنیم که به داروها و روش صحیح درمان دردها اشاره دارد.

*اصول کلی درمان

1. هر دردی، دارویی دارد

«اعلم ان الله عزوجل لم یبتل الجسد بداء حتی له دواء و لکل صنف من ئالداء صنف من الدواء و تدبیر و نعث.»[1] « آگاه باش که خدای متعال هیچ بدنی را به دردی مبتلا نمی‌سازد مگر اینکه برای آن دارویی قرار داده است و برای هر قسمتی از دردها، قسمتی از داروها است که نیازمند مدیریت و انگیزش است».
این کلام پر محتوا، به یک اصل کلی در نظام دارو و درمان بشر اشاره می‌کند. توجه و به کارگیری این اصل، زمینه‌ساز بسیاری از تحقیقات علوم پزشکی می‌شود. یعنی به پزشکان و داروسازان یادآوری می‌کند که هیچ بیماری را لاعلاج ندانند و به دنبال داروی آن باشند چون هر دردی را که بشر بدان مبتلا شود خدای متعال برای آن دارویی قرار داده است که باید در طبیعت، یا عوامل روانی و روحی او جستجو کرد تا کشف و معالجه شود. اصل ذکر شده مانع ناامیدی پزشکان و بیماران می‌شود

2. دستورات پزشکی و بهداشتی را از افراد متخصص بگیرید نه پزشک‌نماها

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، «اشخاصی که به صحت و سلامتی خویش علاقه‌مند هستند باید در کسب دستورات بهداشتی، احتیاط را رعایت کنند و به سخنان کسانی که نه در مکتب درس خوانده‌اند و نه در سایه ریاضت نفس، کمالی اندوخته‌اند گوش ندهند، چنان که می‌شنوید بعضی از این اشخاص می‌گویند: فلان غذا را خوردم به من ضرر نرساند و یا اینکه فلان کار را کردم زیانی ندیدم. گوینده این قبیل سخنان، به منزله چهارپای نادان و کوته فکری است که هنوز به سود و زیان خودش آگاه نیست و نتوانسته نیک را از بد تشخیص بدهد.»[2]

3. بیماری‌های کوچک را به خوبی معالجه کنید تا بیماری‌های بزرگ از راه نرسد

«بیماری را باید قبل از به وجود آمدن در هم شکست و نباید از سبکی و یا کوچکی آن فریب خورد، تا مبادا زمان حمله‌اش برسد و روزگار آدمی را تباه کند».[3] «بیماری‌ها که آفات جان و تن انسان هستند، به دزدانی می‌مانند که یک بار به خانه‌ای دستبرد می‌زنند، اگر صاحب خانه به تعقیب و سرزنش آنان گامی برنداشت بار دیگر دستبرد سنگین‌تر می‌زنند و سرانجام حمله نهایی خویش را شروع می‌کنند».

4. سلامت و بیماری بدن وابسته به غذای آن است:

«فان صلاح البدن و قوامه یکون بالطعام و الشراب و فساده یکون بهما فان اصلحتهما صلح و ان افسدتهما فسد البدن.»[4] «پس به درستی که صلاح بدن و پایداری آن به خوردنی و نوشیدنی است و فسادش نیز به آنها است. پس اگر آن دو را نیکو تغذیه کنی بدن سالم می‌شود و اگر بد تغذیه کنی بدن بیمار می‌شود».

توضیح: بدن از موادی تغذیه می‌کند که از آنها درست شده باشد و هر کدام که در ترکیبات بدن به قدر کافی داخل نشود بدن به کمبود آن ماده دچار شده و مقاومت خود را برابر امراض از دست می‌دهد. مطلب فوق یکی از چیزهایی است که علم امروز کشف کرده ولی در هزار و چند سال قبل امام هشتم شیعیان این حقیقت را بیان فرموده است.

5. حرکت و کار و ورزش زیاد، پسندیده است

« ویحمد فیه کثراً... والحرکه والریاضه»[5] «و حرکت و کار و تمرین و ورزش فراوان در آن پسندیده است».

در رساله ذهبیه از امام رضا(ع) حکایت شده که تحرک و تمرین و ورزش فراوان را از نیازهای بدن و کارهای پسندیده معرفی می‌کند این مطلب یکی از عوامل سلامتی انسان و راه مبارزه با بیماری‌هاست.

امام رضا(ع) به این مطلب به ویژه در ماه اسفند تأکید می‌کند که طبیعت در آستانه بیداری و نشاط بهاری است و بدن انسان نیز نیازمند تحرک، فعالیت، نشاط و حیات دوباره است.

6. کم خوردن غذای شب، راهکار سلامتی و مبارزه با چاقی:

« ومن اراد ان یکون صالحاً خفیف الجسم و اللحم فلیقلل من عشائه.»[6] « کسی که می‌خواهد سالم باشد و بدنی سبک و کم گوشت داشته باشد از غذای شب بکاهد».
چاقی، رشد واقعی نیست یعنی از مواد اصلی در بدن زیاد نشده بلکه به واسطه عدم نظم جریان خون یک نوع انبساطی در ماهیچه‌ها و بافت‌های عضلات پدید می‌آید و در مقابل مایعات و مواد زیادی که باید تبخیر شود و تحلیل برود در بدن پخش شده شخص را چاق و تنومند نشان می‌دهد. علامت چاقی علاوه برعدم تناسب رشد سنگینی و سستی است که خود شخص احساس می‌کند.
غذایی که روز می‌خوریم علاوه بر آنکه مواد سوختی بدن ما را تهیه می‌کند کسری‌های بدن ما را نیز تأمین می‌نماید ولی غذای شب چیز قابل توجهی از آن داخل ترکیبات بدن نمی‌شود بیشتر آن می‌سوزد و قسمتی از آن در بدن رسوب می‌کند.

رسوبات در بدن، بافت‌های گوشتی و عضلی را از هم باز می‌کند وجود این رسوبات و باز شدن و باد کردن بافت‌های عضلی و خارج نشدن مایعات اضافی، شخص را چاق نشان می‌دهد. اگر غذای شب کم و به قدر ضرورت باشد تمام آن می‌سوزد و رسوبی از آن نمی‌ماند.

پس بهترین رژیم برای لاغری معتدل و حفظ و تقویت بدن آن است که حتی‌الامکان غذای شب ما کم و سبک بوده باشد.[7]

*منابع:

احادیث شماره 1 تا 6 بحار الانوار
حدیث شماره 7 طب الرضا(ع)

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
تورهای مسافرتی آفری
ستاره سپاهان برای انتقام به آزادی می‌آید
ویژگی جدیدی که به ChatGPT اضافه شد
سخت‌ترین هفته مدعیان/ پرسپولیس می‌شکند یا استقلال؟
شوخی رئیسی با محافظان خود +فیلم
انتقاد زاکانی از شهرداران گذشته تهران +فیلم
مقاومت دانشجویان آمریکایی ثمر داد
بازنشر خاطره‌گویی پربازدید حسن روحانی +فیلم
توئیت توهین آمیز عضو شورای شهر تهران +عکس
۵ راه حل خانگی درمان مسمومیت
ردپای مرد طلبکار در آدم‌ربایی میلیاردی
اصابت ۳ موشک جدید به شمال فلسطین اشغالی
اعتراف آنچلوتی بعد از متوقف کردن بایرن
آماده باش مدیریت بحران در پی هشدار هواشناسی
اشتباه نتانیاهو به ایران فرصت داد بازدارندگی اسرائیل را نابود کند
رشد فرزندآوری در مادران جوان
هم‌میهن آمریکا و انتساب رکورد تورمی روحانی به رئیسی!
گفت و شنود/ نیگه دار!
صفحه نخست روزنامه‌های چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت
فیلم/ شوخی گل آقا با امام خمینی با این ولخرجی‌ ورشکست نشوید؟
فیلم/ می‌خواهی امر به معروف کنی؟ اول به خودت نگاهی بنداز!
حذف سریال «حشاشین» از تمام سکوهای ایرانی
آموزش و مهارت‌آموزی به ۲۰۰ هزار دانش‌آموز کشور
واریز ۳ مطالبه مالی معلمان تا پایان اردیبهشت
اعلام جزئیات ترمیم معدل داوطلبان کنکور
آزمون مجدد برای این کنکوری‌ها برگزار می‌شود
دانشجویان معترض ساختمان دانشگاه کلمبیا را تسخیر کردند
تجمع دانشگاهیان شریف در حمایت از خیزش دانشجویان در جهان
ایجاد مراکز مشاوره فعال برای حل مشکلات دانشجویان
حمایت نمایندگان از دانشگاهیان آمریکایی و اروپایی حامی غزه
دانش آموختگان ما وعده صادق را رقم زدند
معرفی ۲۵۰ موقعیت شغلی در نمایشگاه کار دانشگاه صنعتی امیرکبیر
مخبر خواستار اجرای سریع سند تحول بنیادین آموزش و پرورش شد
تصویب راه‌اندازی کانون نهج‌ البلاغه در دانشگاه‌ها
جذب ۷۲ هزار معلم از طریق آزمون‌های استخدامی
فراهم شدن امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام نور
مهلت انتخاب رشته دکتری برای بار سوم تمدید شد
اعتراضات دانشجویی در آمریکا می‌تواند به «مردم عادی» هم منتقل شود
لزوم هدایت درست انتخاب رشته دانش آموزان در دانشگاه‌
پذیرش دانشجوی دکتری تخصصی در دانشگاه جامع انقلاب اسلامی
جذب نیروی امریه در پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر فلسطین چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟




مشاهده نتایج
go to top